Ίδρυση και Σκοποί της Ε.Φ.Α.Θ.
Η ιδέα της ίδρυσης σωματείου με την ονομασία «Εταιρεία των Φίλων της Αρχαίας Θουρίας» ανήκει στην ομιλούσα, αλλά υιοθετήθηκε με ενθουσιασμό από πολλούς επιφανείς πολίτες της Μεσσηνίας, οι οποίοι υπέγραψαν το Καταστατικό ως ιδρυτικά μέλη. Μεταξύ αυτών είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας, χάρις στην οικονομική και ηθική υποστήριξη του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι ανασκαφές το περασμένο έτος, καθώς και η κ. Βίκυ Καρέλια, η οποία χρηματοδότησε τις πρώτες συστηματικές ανασκαφές το 2009.
Από τα ιδιαίτερα προβεβλημένα στον αρχαιολογικό κόσμο ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας μας είναι ο Γενικός Γραμματέας της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, Ακαδημαϊκός κ. Βασίλειος Πετράκος, η καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Όλγα Παλαγγιά, ο πρώην Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών καθηγητής Jack Davis και o γερμανός προϊστορικός αρχαιολόγος Δρ. Jörg Rambach.
Στη Γενική Συνέλευση η οποία έγινε στις 5 Φεβρουαρίου 2013 στην Καλαμάτα, εξελέγη το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, με τριετή θητεία.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι:
Πρόεδρος: η κ. Ξένη Αραπογιάννη,
Αντιπρόεδρος: ο κ. Παναγιώτης Μίντζιας,
Γενικός Γραμματέας: ο κ. Νικόλαος Ζαχαριάς,
Ταμίας: ο κ. Φώτιος Μπουγάς και
Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας: η κ. Παναγιώτα Κουράκλη.
Στόχοι
Τα λαμπρά αποτελέσματα των συστηματικών αρχαιολογικών ερευνών που διενεργούνται στην περιοχή της Αρχαίας Θουρίας από το 2009 έως σήμερα και η διαφαινόμενη μοναδικότητα της αρχαίας πόλης , που σώζεται στο σύνολό της με την τειχισμένη της ακρόπολη, επιβάλλουν το καθήκον για την αξιοποίηση αυτού του μείζονος αρχαιολογικού χώρου της περιοχής. Το γεγονός αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στην αρχαιολογική και ιστορική έρευνα, καθώς και στη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην ανάδειξη ενός νέου αρχαιολογικού χώρου, μεγάλης ιστορικής σημασίας, η κατοίκηση του οποίου ανάγεται ήδη στην 3η χιλιετία π.Χ. και ο οποίος βρίσκεται σε τόσο μικρή απόσταση από την Καλαμάτα.
Η ιδρυόμενη εταιρεία υπό μορφή σωματείου, θα έχει ως σκοπό:
Την υποβοήθηση του έργου των ανασκαφών, οι οποίες εκτελούνται υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, με τη διεύθυνση της ομιλούσας. Υπογραμμίζεται ότι η ανασκαφή της αρχαίας Θουρίας είναι μια από τις τρεις σπουδαίες ανασκαφές, που πραγματοποιούνται στην Μεσσηνία υπό το τεράστιο επιστημονικό κύρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Οι άλλες δύο είναι η ανασκαφή της αρχαίας Μεσσήνης με τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Πέτρου Θέμελη και της Ίκλαινας στην Πυλία, με τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Μιχάλη Κοσμόπουλου.
Στους στόχους της Εταιρείας είναι εκτός από την προώθηση των ανασκαφών και η αναστήλωση των μνημείων της αρχαίας πόλης καθώς και η συνδρομή για την ανάδειξη του μείζονος αρχαιολογικού χώρου, στον οποίο περιλαμβάνονται τα τείχη της αρχαίας ακρόπολης, τα δημόσια οικοδομήματα, τα ιερά, τα ρωμαϊκά λουτρά αλλά και τα εξαιρετικά σημαντικά μυκηναϊκά μνημεία, όπως είναι ο ηγεμονικός θολωτός μυκηναϊκός τάφος της Άνθειας και η επιβλητική μυκηναϊκή νεκρόπολη των θαλαμοειδών τάφων στα «Ελληνικά».
Προοπτική της Εταιρείας
- Η υποβοήθηση της ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας.
- Η εκπαίδευση ειδικών αναστηλωτών και ειδικευμένου προσωπικού για ανασκαφές, αναστηλώσεις και συντήρηση αρχαίων.
- Η συγκέντρωση, διαχείριση και διάθεση πόρων για τη διατήρηση των αρχαίων μνημείων και εν γένει της φυσικής κληρονομιάς.
- Η προώθηση της ενημέρωσης σχετικά με την ανάγκη για διατήρηση των αρχαίων μνημείων και του αρχαιολογικού χώρου.
Για το σκοπό αυτό θα σχεδιάζεται, θα παράγεται και θα διατίθεται κατάλληλο υλικό για παιδαγωγικούς σκοπούς, ενημερωτικές εκστρατείες, εκδόσεις βιβλίων, διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεις και προώθηση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το κοινό. - Η χρηματοδότηση, οργάνωση και διαχείριση δραστηριοτήτων και προγραμμάτων διατήρησης και διάσωσης των αρχαίων μνημείων και εν γένει της φυσικής κληρονομιάς του αρχαιολογικού χώρου.
Σε αυτές τις δραστηριότητες περιλαμβάνεται: η έρευνα, η ανταλλαγή επιστημόνων ειδικών σε θέματα προστασίας μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, σπουδαστών και άλλων ενδιαφερομένων και η συνεργασία με κρατικούς και μη κρατικούς φορείς με στόχο την εξασφάλιση ηθικής και οικονομικής υποστήριξης για την προστασία των αρχαίων μνημείων και του φυσικού τους περιβάλλοντος, καθώς και η προώθηση και ενίσχυση κάθε μέσου (νομικού, οικονομικού, εμπορικού) για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών, οι οποίοι μπορούν να εκπληρωθούν με όλους τους απαραίτητους τρόπους και τις απαιτούμενες ενέργειες.
Μέσα για την πραγμάτωση των σκοπών της Εταιρείας μας είναι, εκτός από τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων και την εξεύρεση χορηγιών, η εκτύπωση πάσης φύσεως εντύπων σχετικών με τους παραπάνω σκοπούς, η έκδοση περιοδικών και συγγραμμάτων καθώς και η διοργάνωση ειδικών διαλέξεων, συνεδρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκθέσεων, ανακοινώσεων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι η συνεργασία με διάφορους φορείς και νομικά ή φυσικά πρόσωπα που επιδιώκουν σκοπούς συναφείς και παρεμφερείς με τους σκοπούς της Εταιρείας μας, θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην επιτυχία των στόχων μας.
Δρ. Ξένη Αραπογιάννη